ატმის სასარგებლო თვისებები

ატამი

ატამი-ვარდისფერყვავილიანების ოჯახიდან სიმაღლით 5-7 მ. ის სუბტროპიკული და თბილი ქვეყნების მნიშვნელოვანი კულტურაა. ყველაზე უკეთ ატამი იზრდება იმ რეგიონებში სადაც ყურძენი.

ნაყოფი გამოირჩევა გემოთი, კვებითი და დიეტური თვისებებით. ატამი მსხვილია, ხავერდოვანი, მრგვალი ან ოვალური ფორმის, წვნიანი, ტკბილი და არომატული. მისი რბილობი ყვითელია, ნარინჯისფერი სნ მოწითალო. კურკა მსხვილია, თესლი მომწარო, ნუშის სურნელით.
არსებობს ატმის ორი სახეობა: ჩვეულებრივი და გლუვი.
ატმის მწიფე ნაყოფი შეიცავს 83% წყალს, 15% შაქარს, მჟავებს, აზოტურ, არომატულ ნივთიერებებს, კალიას, კალციუმს, ფოსფორი, რკინა, ასევე ვიტამინები C,B,A.
ატამში არის საკმარისი რაოდენობით P-აქტიური ნივთიერებები. მათი რაოდენობა დამოკიდებულია ატმის სახეობაზე.
ატმის ნაყოფს იყენებენ მურაბების, ჯემების, წვენების მოსამზადებლად.
ატმის ფოთლები, როგორც ცოცხალი ასე გაყინულები ფლობენ ბევრ სასარგებლო თვისებებს. ფოთლები ზამთარში შესანახად, რომ მოვამზადოთ ისინი უნდა დავიჭიროთ მდუღარე წყალს ზომოთ 10 წუთი, შმდეგ ყინულიან წყალით გავაგრილოთ (არ ჩავუშვათ წყალში, წინააღმდეგ შემთხვევაში დაიკებს ფერმენტების აქტიურობა). შემდეგ გავაშროთ, დაგაწყოთ ქაღალდზე და დავაფაროთ ქაღალდი, შემდეგ გადავიტამოთ ჰერმენტულ ჭურჭელში და შევინახოთ საყინულეში.
ატამის წვენი სასარგებლო დიეტური საშუალებაა, განსაკუთრებით ავადმყოფებისთვის და ბავშვებისთვის.
მისი თესლის ზეთი გამოიყენება ფარმაციაში. ის ეხამრება ზოგიერთი წამლის გახსნაში, რომლების გამოიყენება კანქვეშ და კუნთებში ინექციისთვის. მას აგრეთვე იყენებენ თხევადი კრემების დასამზადებლად.
რევმატიზმის ან თავის ტკივილისას იყენებენ ატმის ფოთლების ნაყენს.
ატმის ნაყოფი ეხმარება მომნელებელ სისტემას ცხინიანი და მძიმე საკვების მონელებაში. კუჭის დაავადებისას არასაკმარისი მჟავიანობისას უნდა მივიღოთ 50 გრ ატმის წვენი 15-20 წუთით ადრე ჭამამდე.
ატამი შეიცავს დიდი რაოდენობით კალიას, მაიტომ ის უნდა მიიღონ გულით დაავადებულებმა, გულის რიტმის დარღვევის დროს.
მისი ნაყოფი ასტიმულირებს გემოგლობინის წარმოქმნას. ხოლო ადვილად ასათვისებელი რკინის გამო სასრგებლოა ანემიით დაავადებულებისთვის.
ატმის ნაყენი გამოიყენება ანთების საწინააღმდეგოდ 1 სუფრი კოვზი ყოველ 3-4 საათში.
ყურის ტკივილის შესაჩერებლად ატმის ნაყენს იყენებენ წვეთების სახით.
უნდა გავითვალისწინოთ:
შაქრის დიდი შემცველობის გამოა ატმის მიღება აკრძალულია შაქრიანი დიაბეტის დროს და სიმსუქნის დროს. ასევე ალერიის დროს.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>